Actie Molen in de omgeving van Maartensdijk Bed&Breakfast Hoeve Rustoord Maartensdijk schaap onder de rook van Utrecht Het oude gemeentehuis van Maartensdijk Natuur Omgeving Utrecht Meertje in provincie Utrecht Een mooi huis in Maartensdijk Bed en Breakfast Hoeve Rustoord bij nacht

Appartement voor Bed en Breakfast in Maartensdijk, Utrecht

Huis en Omgeving

Hoeve Rustoord

Hoeve Rustoord in Maartensdijk is gebouwd in 1875 en is sinds 2010 in ons bezit. In de archieven vonden we deze tekst:

Deze dwarshuisboerderij ligt nabij de kruising van de Dorpsweg met de Tolakkerweg. Het pand ligt derhalve op een markante en kwetsbare plaats: het maakt deel uit van de entree van het dorp. De toegang, gemarkeerd door een negentiende eeuws ijzeren hek met de naam “Rustoord” erop, ligt ter rechterzijde. Aan deze zijde van de boerderij staan drie beeldbepalende leilindes. Op de hoek met de Tolakkerweg staat een linde, een zogenaamde Julianaboom, die een cultuur-historische waarde vertegenwoordigt. Rondom staan ligusterhagen.
De dwarshuisboerderij is in hoofdvorm en detaillering grotendeels gaaf. Het type komt slechts enkele keren voor in de gemeente. Het is een boerderij met een groot voorhuis, dat zijn allure vooral ontleent aan de grootte en het voorname voorkomen. De detaillering is eenvoudig.
De interne indeling is grotendeels in tact. De vloer van de gang is bedekt met tegels in meandermotief. Er is een schouw van rood-geaderd marmer in de achterste zitkamer. Onder de opkamer bevindt zich de kelder. De kelder heeft twee vensters met diefijzers, troggewelven, rode plavuizen en witjes (tot ca. 60 cm.). Op zolder staat een rookhok.
De stal is met betonnen vloer, grup en mestgeul gemoderniseerd. Boven het gehele oppervlak van de stal bevindt zich de zolder. De stijlen van de kapconstructie staan op bakstenen poeren.

Ondertussen is er wel een en ander gewijzigd. Maar waar mogelijk zijn de oude elementen bewaard.

Maartensdijk en omgeving

Maartensdijk is een echt plattelandsdorp met boeren en burgers. Maartensdijk ligt tussen natuurgebieden, zoals de Ridderoordse bossen, de Westbroekse zodden, de Hilversumse heide, het Wasmeer, de Leijen, het Beukenburgse bos enzovoort. Tevens ligt het pittoreske dorpje Lage Vuursche op fietsafstand. Dit gezellige dorpje heeft veel restaurants. Lage Vuursche ligt midden tussen de bossen. En wacht op Prinses Beatrix die haar paleis Drakestein verlaat of juist hier juist arriveert.
Zie ook de links voor verder informatie.

Links Natuurgebieden
Ridderoordse bossen | Gagelbos | VVV Utrechts Heuvelrug | Goois Natuurreservaat
Links wandelroutes
wandelnet.nl | Voetstappen.nl | ANWB wandelpaden | Wandelpad.nl | Klompenpaden
Links omgeving
Utrecht | Omgeving Heuvelrug | VVV | Zorgboerderij en winkel
Links restaurants
Dorpsbistro 'Naast de Buren' in Groenekan

Voor foto's van de omgeving zie: Fotoalbum Omgeving Maartensdijk

Kerken in Maartensdijk

Hersteld Hervormde Gemeente Maartensdijk (Ned. Herv. dorpskerk)
Ned. Herv. Dorpskerk - Dorpsweg 40 - 3738 CG Maartensdijk
Reguliere kerktijden: 10:00 en 18:30 uur
Protestantse gemeente
Ontmoetingskerk - Kon. Julianalaan 26 - 3738 VC Maartensdijk
Wekelijkse erediensten: elke zondagmorgen begint de eredienst om 09.30 uur
Sint Maartenskerk Maartensdijk
Sint Maartenskerk - Nachtegaallaan 40 - 3738 EB Maartensdijk
Samenzang: Zaterdag 19:00 uur - Dienst: Zondag 10:30 uur